przez gmarciniak1 w Wto Lis 24, 2009 12:12 am
Witam.Ponieważ pojawiło się pytanie o Społeczną Szkołę Podstawową Nr 4 w Poznaniu, os.Oświecenia, chce przekazać wszystkim zainteresowanym, moją opinię na jej temat. Mój syn ukończył ją trzy lata temu. Szkła jest bardzo kameralna, nieliczne klasy (max 16 os.).Bardzo dobra kadra nauczycielska; oczywiście rotacja jak w każdej szkle.Dodatkowe lekcje j.polskiego i matematyki, dodatkowo przedmioty, takie jak: szachy, odyseja umysłu, kultura antyczna, 5h tygodniowo j. angielskiego od pierwszej klasy, który daje po 6-tej klasie b.wysoki poziom;syn potrafił napisać próbną maturę na poziomie podstawowym!!!!Jest również drugi
język do wyboru: niemiecki, hiszpański, chyba doszedł francuski. Szkoła daje ogólnie wysoki poziom nauczania i moim zdaniem nie dlatego, ze odpowiednio dobiera uczniów, tylko dlatego, że tam panuje atmosfera nauki i duże zaangażowanie nauczycieli. Mój syn jest dyslektykiem, z orzeczeniem z porad.psych.-pedagog.,nie był "orłem"ale potrafili go zmobilizować do pracy i "wydusić" co najlepsze.Dziś to punktuje w gimnazjum,które kończy. Wiem, że w publicznej szkole nie osiągnąłby tego poziomu, który dziś ma (tam nauczyciele nie maja czasu, zbyt liczne klasy, zbyt mało godzin). W szkole jest pełna identyfikacja ucznia, tu nikt nie jest anonimowy. Pełna współpraca z rodzicami, oczekuje się dużego zaangażowania rodziców w życie szkoły -tu należy się dobrze zastanowić czy chcemy, czy mamy czas.Cała szkoła rozpoczyna zajęcia o 8.30.Średnio trwają do 14.20. Potem kółka.Jest nowa sala gimnastyczna, cała szkola odnowiona w tym roku(2009).Bardzo czysta i estetyczna. Szczerze polecam. Mam nadzieję, że moja 3-letnia córka też tam się dostanie. W tym roku było 10 osób chętnych na 1 miejsce!!!